Comeniushaven - en demonstrationshave

Comeniushaven. Foto: Eva Kristensen

De grønne havers by

Christiansfeld er også kendt som "de grønne havers by".

Tidligere hørte der haver til alle huse. Nogle meget store, andre mindre. Haverne var både til hverdagsbrug med en afdeling for urter og grønsager og så lysthaven med alle prydplanterne til at nyde i de mere stille stunder. 

I 2015 blev Comeniushaven anlagt som en offentlig demonstrationshave til ophold og information om de oprindelige haveanlæg. 

Haven er opkaldt efter Johann Comenius, der var nytænkende pædagog, lærer og biskop i den oprindelige Brødrekirke i Tjekkiet i starten af 1600-tallet. Comenius har med sin moderne og progressive, kristne pædagogik været en stor inspirationskilde for Brødremenigheden.

Haveanlægget er inspireret af Christiansfelds oprindelige byplan. Haver var en naturlig del af byplanens struktur. De var tilpasset den enkelte ejendom og udlagt i bredder på 20, 40 og 80 hamburgske alen. Comeniushaven viser, hvordan en have på 40 alen typisk var indrettet.

Fra gamle billeder kan man se, at haverne har været formet som et kors, har været frodige og delt ind med prydhave, nyttehave og frugthave. Midt i korset stod typisk en havepavillon eller lysthus. Traditionen med lysthuse går tilbage til Herrnhut.

Byen fastholdt i mange år sin oprindelige udstrækning. I 1960’erne accelererede parcelhusbyggeriet imidlertid, og mange haver blev udstykket.

Den grønne haveby

Udskriv   Email