Gudsageren - Kirkegården

Gudsager. Foto: Eva Kristensen

Alle er lige - også efter døden.

Gudsageren, er Brødremenighedens kirkegård, grundlagt i 1773 og indviet den 2. april 1774.

Gudsageren er indrettet med alléer af lindetræer og stier. Brødrene begraves mod vest og søstrene mod øst, dermed findes ingen familiegravsteder. Stenene er ens i udtryk, hvilket symboliserer menighedens lighed - også efter døden.

Over indgangsporten står på sydsiden "Det såes i Forkrænkelighed", der henviser til det jordiske liv, som vi skal miste, og på nordsiden "Det oprejses i Uforkrænkelighed", der henviser til det evige liv i paradis.

Gudsageren ligger nordøst for Christiansfelds historiske bykerne. Alle gravsteder er ens og ligger på en støbt sokkel, som hælder svagt mod øst. Samtlige gravfæstelser siden 1774 er bibeholdt og nummereret. Nummeret angiver rækkefølgen af dødsfald siden det første i september 1773.

 

På kirkegården findes desuden én mindesten over faldne i Første Verdenskrig og én over faldne under Slaget ved Kolding den 23. april 1849.

På indgangsportalen til Gudsageren står der: ”DET SAAS I FORKRÆNKELIGHED,” og på den anden side: ”DET OPREJSES I UFORKRÆNKELIGHED.” - Citat fra 1. Korinterbrev, kap. 15, vers 42.

Oplev Gudsageren på egen hånd eller som en del af de guidede byvandringer i Christiansfeld. 

Gudsager. Foto: Eva Kristensen
Gravsten på Gudsager. Foto: Eva Kristensen

Udskriv   Email