Honningkager & Kakkelovne

Honningkager Christiansfeld UNESCO
Honningkager. Foto: Xocolatl, Raisfoto

De berømte honningkager

Gennem mere end 200 år er de højtelskede honningkager blevet bagt i Christiansfeld og distribueret til hele landet. Derfor kendes Christiansfeld også som Honningkagebyen.

Kagerne nævnes første gang i historien i 1783, hvor bageren Christian Rasch indrettede et bageri i Lindegade 21. Det fortælles, at produktionen gik sløvt eftersom der manglede honning. Et par år senere ankom parykmager Immanuel Martin Achtnicht fra Brødremenighedsbyen Neudietendorf til Christiansfeld. Parykkerne var dog ved at gå af mode, og forretningen gik derfor ikke så godt som forventet. Achtnicht havde kendskab til bagerfaget gennem sin onkel, og hans kone havde en fremragende opskrift på honningkager, som Achtnicht satte i produktion.

Efter Raschs død overtog Achtnicht bageriet og fik for alvor udbredt honningkagerne i Sønderjylland såvel som Danmark. I 1797 flyttede han bageriet til Lindegade 36. I mellemtiden lukkede det oprindelige bageri. 

Siden 2011 har Xocolatl haft til huse i lokalerne på samme adresse. Xocolatl og Tyrstrup Brød står i dag for produktionen af honningkager i Christiansfeld.


Mange har forsøgt at gøre kunsten efter, og også i Christiansfeld findes der flere bud på honningkageopskriften. Der er ikke enighed om hvilke kager, der er de bedste. Derfor bør man give sig tid til at besøge salgsstederne og smage de forskellige honningkager, når man er i Christiansfeld - man kan næsten ikke besøge byen uden at prøve en honningkage! 

Honningkager forhandles følgende steder:

Xocolatl - Brødremenighedens Honningkagebageri
Lindegade 36

Tyrstrup Brød - Honningkagehuset
Haderslevvej 21

Donslund Vine
Prætoriustorvet 1B

Meny Christiansfeld
Lindegade 33
Kakkelovn på Brødremenighedens Hotel. Foto: Eva Kristensen
Kakkelovn på Brødremenighedens Hotel. Foto: Eva Kristensen

Christiansfelder Kakkelovne

Siden Christiansfelds grundlæggelse i 1773 har håndværket stået i højsædet i Brødremenighedsbyen, da Herrnhuterne havde særlige talenter indenfor håndværk og handel, som har sat spor op til vor tid.

Det var Abraham Goll fra Brødremenighedsbyen Neuwied am Rhein, der begyndte som den første i Christiansfeld at fremstille de berømte Christiansfelder kakkelovne. I 1781 opførte han et hus til sin familie i Lindegade 44. Huset repræsenterer et typisk hus for datidens håndværkerfamilie og er i dag et af de få steder i byen, hvor der virkelig er en helhed tilbage med både forhus og værkstedsbygning. 

I 1960 overtog Karl Waldemar Schmidt forretningen med lager. Han var 7. generation af en gammel Brødremenighedsslægt i Christiansfeld. I dag er det hans barnebarn Hans Dines Schmidt, der driver forretningen. Hans er udlært pottemager og ovnsætter i Tjekkiet og fører stolt det traditionsrige ovnsætterfag videre.

Det er desværre ikke muligt at besøge butikken uden forudgående aftale, men i Søstrehuset, Nørregade 14, står flere eksemplarer af Felderovnen, som man er velkommen til at se. 

Kontakt

Christiansfelder Kakkelovne
Lindegade 44
6070 Christiansfeld

Tlf. 7456 1672

Læs mere på ovnsætternes hjemmeside og Instagram.

Ovnsætterne, Christiansfeld, UNESCO